Daktent gids

Daktenten en de toelaatbare dakbelasting

Het meest besproken onderwerp onder nieuwkomers op de daktent is de kwestie van de dakbelasting. Geen enkele kwestie roept meer onzekerheid op en er is bijna niemand die deze vragen aan het begin niet heeft gesteld:

 • Staat mijn dak hierbij?
 • Hoeveel kan mijn auto dragen?
 • Mijn handleiding toont 75 kg toelaatbare dakbelasting. De tent weegt echter al 70 kg met dragers. Ik weeg 100 kg, mijn vrouw 70 kg en de kinderen samen 60 kg: hoe krijg ik dit nog voor elkaar?

Geen wonder dat iedereen om opheldering vraagt. Want in de dagelijkse praktijk heb je zelden iets zwaars op je dak. Laat staan dat je er rondloopt. Iedereen heeft weleens fietsen op het dak gezien. Af en toe vervoert een klusjesman een ladder of zijn uitrusting op het dak. Maar volgeladen autodaken zijn meer bekend uit het 4×4 gebied of uit foto's van Afrikaanse of Indiase bussen en treinen. Dus, hoe precies zit dat?

Kan dit of kan dit niet?

Om te beginnen: Dit kan. Je autodak kan een veelvoud van het gewicht van de goedgekeurde dakbelasting dragen. Zolang je maar stilstaat kun je makkelijk 200, 300 of 400 kilo op je auto laden.

En dat is het belangrijke punt: afgezien van een paar bewegingen die je af en toe doet in de daktent, is een daktent met slapende mensen een statische belasting op het voertuig. De auto staat stevig op zijn vier wielen. De familie van vier, die eerst in de auto zaten, slapen nu op de auto. De totale massa is niet veranderd. Tenzij je het totale toelaatbare gewicht van het voertuig overschrijdt, zijn er dus geen bezwaren.

Maar hoe is dat mogelijk? Druk je het autodak niet in met een te grote dakbelasting?

Natuurlijk, als ik op mijn auto klim en in het midden van mijn dak sta, zal ik op de meeste autodaken duidelijke voetafdrukken achterlaten. Afhankelijk van mijn gewicht en motivatie, kan ik het dak zeker in het interieur duwen als ik erop spring.

Maar: het gewicht van de daktent ligt noch op een punt noch op het midden van het autodak.

Een daktent wordt altijd gemonteerd op een geschikt cross rack/auto dakdrager voor uw auto of op een geschikt (bagage) frame. Elke auto heeft zijn eigen dwarsbalken, van de fabrikant zelf of van andere bedrijven. Dit zijn dezelfde dragers als waarmee je fietsen vervoert.

Dakbelasting: autodakdrager gemonteerd op een dakrail
Auto dakdrager gemonteerd op een dakrail

In het eenvoudigste geval bestaan de dakdragers uit een stabiel aluminium of stalen profiel, dat aan beide uiteinden is voorzien van staanders. als je goed hebt gekozen, passen de voeten precies bij je automerk en model. Als je auto een reling heeft, omsluiten deze staanders de reling. Als je er geen hebt, zitten ze direct op de dakstangen van je voertuig en worden daar bevestigd.

Stel je voor dat je daktent plat op de balken ligt. De lading van de daktent en de inzittenden is in eerste instantie verdeeld over 2 balken en van daaruit op een totaal van 4 staanders. Bij de eerdergenoemde familie van vier die samen 300 kilo weegt zal elke van de 4 staanders in theorie dus slechts 75 kg dragen.

Trouwens: als je wilt, kun je je daktent ook monteren op 3 of 4 dragers. Hiermee kun je de belasting nog verder verdelen op 8 staanders.

De technologie: elk dak is omlijst

Of je de auto dakdragers op een auto met of zonder relingen monteerd: de druk wordt altijd in het frame van het voertuig geleid. Het frame van de auto is het versterkte deel van het carrosserie. Je kunt het je voorstellen als een kooi of skelet die de passagiersruimte omsluit.

Het hele dak wordt ook omlijst door een frame. De zogenaamde dakbogen (dwars) of dakrails/dakstaven (lengterichting). Dit leunt, op zijn beurt, op de zogenaamde stijlen. In het geval van auto's zijn dit de A-, B-en C-stijlen, terwijl bestelwagens en stationwagens nog een 4e pijler hebben, de D-stijl.

Dakbelasting: zelfdragende carrosserie van een auto
Zelfdragende carrosserie van een auto

Het chassis bestaat uit meerdere gevouwen en versterkte stalen profielen. Deze zijn precies ontworpen om alle dynamische en statische krachten te absorberen. Ze worden op zodanige wijze op het carrosserie verdeeld dat de inzittenden in de auto op de best mogelijke manier worden beschermd. Zelfs bij een ongeval.

Stel je voor dat je auto over de kop slaat in het geval van een rijfout of botsing en op het dak landt. Het carrosserie is ontworpen om stijf te zijn, zodat het interieur zoveel mogelijk in vorm blijft. Het statische gewicht van het voertuig verplettert het carrosserie nooit. Hiervoor moeten aanzienlijk meer dynamische krachten worden gebruikt (een val van grote hoogte) of een invloed van buiten (een autopers bijvoorbeeld).

Waarom zijn er dan dakbelastingsbeperkingen?

Je weet nu dat je auto een daktent, jou en andere mensen kan vervoeren. Je moet de dakbelasting echter niet volledig negeren. De toelaatbare dakbelasting wordt door de fabrikant beperkt om twee hoofdredenen, namelijk:

 1. aan de ene kant om te zorgen dat de dynamische krachten die zich tijdens de reis voordoen, niet tot overbelasting van de carrosserie leiden en
 2. aan de andere kant worden de rijeigenschappen van de auto niet aangetast.

Elk extra gewicht merk je door de natuurkundige wetten bij het rijden, versnellen, remmen en in de bochten zogenaamde g-krachten. Net als een Formule 1-racer die bij het versnellen van zijn voertuig in de stoel wordt gedrukt, heeft elke lading van een voertuig, afhankelijk van de mate van versnelling, de kracht van een veelvoud van zijn eigen gewicht.

Bijvoorbeeld, tot 2,5 g kan optreden op een schommel voor kinderen. Dit betekent dat de krachten die zich voordoen ervoor zorgen dat het kind 2,5 keer zijn eigen gewicht voelt door te schommelen. Simpel gezegd, een kind van 20 kg is plotseling 50 kg zwaar. Het mooie neveneffect: dit gevoel geeft ons plezier tot op zekere hoogte (zoals in de achtbaan = 4 g).

70 kilo in beweging

Met betrekking tot uw daktent betekent dit: de 70 kg van de daktent heeft niet alleen een effect op de auto dakdrager en het carrosserie door het eigen gewicht van de tent. Veel interessanter zijn de acceleratie krachten die optreden. Afhankelijk van de rijdynamiek zorgen deze voor krachten voorwaarts (rem), achter (accelereren) en zijkant (bochten). Ja, zelfs op en neer krachten tellen mee, namelijk de verticale krachten, die worden overgebracht door het chassis naar het dak afhankelijk van de wegomstandigheden.

Dit geldt in het bijzonder voor off-road chauffeurs die in het veld onderweg zijn. Maar zelfs op normale wegen kunnen kuilen en bulten aanzienlijke verticale acceleraties opleveren. Deze acceleratiekrachten kunnen soms een veelvoud zijn van hun eigen gewicht voor een korte periode. Voor dit doel moeten zowel de dwarsdrager als het gehele carrosserie worden ontworpen.

Ook niet te onderschatten zijn de krachten die worden opgewekt door de wind en turbulentie. Ze komen voor rond de daktent. Afhankelijk van de

 • Afmetingen en aerodynamica van de verpakte tent
 • Stijfheid van de tent vloer
 • Afstand van de dwarsbalken

de wind kan aanzienlijke trillingen voortbrengen, die zelfs tot aan de binnenkant van het voertuig kunnen worden gevoeld.

TIP1: Leg de dwarsbalken zo ver mogelijk van elkaar af en plaats de tent gelijkmatig op de dwarsbalken. Elke drager moet dezelfde afstand van de rand van de tent hebben om een gelijkmatige verdeling van het gewicht te garanderen.

De dakbelasting verhoogt het zwaartepunt

Bovendien verschuift het zwaartepunt van de auto in alle daktenten naar boven door het extra gewicht op het dak. De Mercedes A-klasse overleefde de elanden test op dat moment niet, omdat deze simpelweg omkiepte in de bochten vanwege het hoge zwaartepunt.

Om dit te voorkomen en de algehele stabiliteit en functionaliteit van het voertuig tijdens het rijden te garanderen, beperken autofabrikanten de dakbelasting.

Gelukkig is het gewicht van de meeste daktenten (45-80 kg) in de marge van de toelaatbare dakbelasting (50 tot 150 kg). Samen met de dwarsbalken mag uw daktent niet zwaarder zijn dan de toelaatbare dakbelasting.

Wat kan je dwarsdrager hebben?

Een belangrijk punt, dat niet onderschat mag worden, is het toelaatbare laadvermogen van de dwarsbalken. Dit is meestal binnen het bereik van de toelaatbare dakbelasting van het voertuig (75-150 kg). Dit betekent: je daktent kunnen ze makkelijk hebben. Ook hier geldt het: in stilstand kunnen ze meestal veel meer hebben. Daarom hoef je je geen zorgen te maken over kamperen op het dak.

Nog belangrijker is dat u de toelaatbare belasting van de dwarsbalken tijdens het rijden niet overschrijdt. De krachten die vrijkomen door het accelereren en remmen en het bochtengedrag en de bovengenoemde verticale krachten komen ook op de dragers (en vooral op de verbindingen met de staanders) terecht. Dit moet het materiaal ook kunnen weerstaan. Elke kilo meer betekent ook dat de dynamische krachten die op de klemmen en de staanders werken, toenemen.

Wat kan je reling doen?

Hoewel men moet denken dat de reling een functioneel element is dat is ontworpen om dienovereenkomstig stabiel te zijn, wordt het meer en meer een sierstrook op modernere voertuigen. Vaak is het heel eenvoudig uitgevoerd (omdat het goedkoper en lichter is).

Sommige daktenten nomaden melden dat de reling van hun voertuig onder belasting (bv. VW Touran II vanaf jaar 2015) buigt. Als de afstand tussen de dwarsbalken te klein is, kan dit ertoe leiden dat de staanders van de dakdragers het dak raken en mogelijk zelfs indeuken. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, doe je gewoon de volgende test:

Klim over de voorband en de A-pijler op het dak van uw auto (op eigen risico). Plaats een voet op de reling en zet er zachtjes gewicht op. Belangrijk: ga echt alleen op het frame van je voertuig staan, anders loop je het risico om je plaatstaal te deuken. Als de reling niet of slechts licht meegeeft, is de test geslaagd. In normaal gebruik zal de reling nooit zo'n hoge puntbelasting hoeven te weerstaan.

TIP2: tijdens de montage moet je ervoor zorgen dat de twee dwarsbalken op de reling zo dicht mogelijk bij de aansluitpunten van het carrosserie zitten. Zo verminder je de belasting van het vrijstaande deel van de reling en vermijd je het doorbuigen van de reling.

Wat betekent dit in de praktijk?

De ervaring van veel daktentnomaden laat zien dat het in feite niets uitmaakt of je met een paar kilo meer op het dak rondrijdt. Houd er rekening mee dat in het geval van een verzekerde gebeurtenis, een te hoge dakbelasting kan leiden tot het niet uitbetalen van de claim.

Trouwens: voertuigfabrikanten maken geen officieel onderscheid tussen een dynamische en een statische dakbelasting. Ze kunnen zich daardoor terugtrekken uit de garantie en zijn daardoor niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door “overlading” en schade door het gebruik van de daktent (ontvouwen, binnengaan, slapen).

Hetzelfde geldt voor de fabrikanten van dakdragers. Er zijn hier echter ook fabrikanten die hun dwarsbalken officieel vrijgeven voor het gebruik van daktenten (bijvoorbeeld B. Rhino rack).

Overbelasting en ladingzekering

Volledigheidshalve moet worden opgemerkt dat een overbelasting van een motorvoertuig wordt bestraft volgens de catalogus van boetes: hoe hoger de overmaat van het toelaatbare totaal gewicht, hoe hoger de sanctie uiteindelijk zal zijn. De dakbelasting wordt aan het totale gewicht van het voertuig toegevoegd. Het overschrijden van de dakbelasting wordt In Nederland afzonderlijk vermeld in de catalogus van boetes. Het blijft twijfelachtig hoe en wanneer een controle van de dakbelasting en de bepaling van de overschrijding in de praktijk kunnen worden uitgevoerd.

Een ontoereikende ladingzekering kan ook worden bestraft volgens de catalogus van boetes. Zorg ervoor dat uw daktent in ieder geval stevig is vastgemaakt op de dakdrager met de daarvoor geleverde montageplaten en schroeven. Dwarsbalken en daktenten moeten een sterke vergrendelingseenheid vormen.

Tip 3: Controleer de verbinding door de daktent stevig te schudden met al je gewicht na het monteren: druk en trek zo hard dat de hele auto meebeweegt. De daktent mag niet loskomen van de dwarsbalk en ook niet schuiven.

Tip 4: de schroeven van de montageplaten en die van de dwarsdragers na een paar kilometer nog een keer aandraaien.

Samenvatting van de dakbelasting

Kortom, zolang je met je goed gemonteerde rijklare daktent

 1. de toelaatbare dakbelasting van de auto,
 2. het totale toelaatbare gewicht van het voertuig en
 3. het toelaatbare draagvermogen van de dwarsbalken niet overschrijdt,

dan zul je geen problemen hebben met het gewicht van je daktent op het dak of met de wet.

Heb je vragen?

We hopen dat we een beetje licht in het donker konden brengen en je bezorgdheid over de dakbelasting weg konden nemen. Als je nog vragen hebt over de dakbelasting, lading of dwarsliggers, laat dan een reactie achter, Contacteer ons direct of in onze dachzeltnomaden groep op Facebook.

Word lid van het DACHZELT FESTIVAL!

Wil je de meest diverse daktenten in actie zien en bij het kampvuur zitten met andere daktentnomaden? Dan mag je het DACHZELT FESTIVAL 2019 van 16 tot 19 mei niet missen! Kamperen, workshops, lezingen, muziek, dealers met daktenten en accessoires en veel plezier voor jong en oud wachten daar op je!

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

WordPress Cookie Hinweis von Real Cookie Banner