Geen onderdeel van een categorie

Het DAKTENT CAMP Speciaal was geniaal!

Wat was dat voor een geweldig weekend!? Van 17 tot 20 oktober 2019 hebben we elkaar op het eerste internationale DAKTENT CAMP in Nederland ontmoet. Het was van tevoren al duidelijk dat dit DAKTENT EVENT bijzonder werd. Maar wat ons dan in Nederland echt te wachten stond, daar had niemand rekening mee gehouden.

650 Daktentnomaden, 350 voertuigen, een prachtige locatie direct aan de oever van een groot meer, een groot barbecue evenement, een lekker Daktentnomadenmahl, een kampvuurzee met 11 vuren in het centrum, prachtige muziek tot diep in de nacht, veel modder en stro, mooie zonsondergangen en een groot bedrag voor zes goede doelen.

Wil je meer over het DACHZELT CAMP Speciaal weten? Hier vind je een uitgebreid verhaal over het hele weekend met veel mooie foto’s en een grappige videosamenvatting van het evenement. Veel plezier bij het genieten

De locatie – Het belangrijkste

Toen Daktentnomade Adriaan bij het laatste DAKTENT WINTER CAMP naar ons toe kwam en voorstelde om een camp in Nederland te houden, waren we meteen enthousiast. We hebben hem kort daarna bezocht en onmiddelijk toen we de locatie bekeken hadden wisten we het zeker: Dat wordt echt tof!

 • 20191019-Dachzelt-Camp-Speciaal-DJI_0383.jpg

Het terrein aan het Zuidlaardermeer is prachtig! Het meer en de omliggende velden liggen achteraf en nodigen uit tot ontspanning. Een lange steiger steekt zo ver het meer in dat het voelt alsof je op de wolken loopt. Op deze locatie heerst de hele dag een serene rust zonder lawaai en stress. Perfect voor een DAKTENT CAMP Speciaal met vele ontspannen Daktentnomaden!

Weide of moeras? Dat is hier de vraag.

Maar wat was dat? Toen we drie dagen voor het event aankwamen aan het Zuidlaardermeer schrokken we een beetje. De centrale weide, daar waar het kampvuur en alle gemeenschappelijke events plaats moesten vinden, stond onder water. Op grote stukken van de weide zakte je weg in de modder of er stond gewoon een laag van 10 cm water. Daarnaast bleef het maar regenen waardoor de verzadigde bodem steeds natter werd. 

Wat te doen? Het hele centrum van de bijeenkomst verplaatsen naar een andere plek, weg van het water? Op de naastgelegen akker? Of het event helemaal afzeggen? Welnee, natuurlijk niet! Het werd tijd om creatief te worden. Er werd snel een plan gesmeed om de weide weer begaanbaar te maken.

De eerste daktentnomaden hebben zich meteen beziggehouden met het draineren van de natste plekken. Dit werd gedaan door gaten te graven met daarbij een greppelsysteem. Deze gaten, vier stuks, liepen dan vol en werden vervolgens leeggepompt naar het meer. Daarmee werd elke dag ruim 2000 liter water in het meer gepompt. Op deze manier hadden we reeds op woensdag een redelijk begaanbare weide. En het Camp kon los!! 

Und wieder einmal hatten wir unverschämtes Glück mit dem Wetter. Fast das gesamte Wochenende blieben wir ab Donnerstag von Feuchtigkeit verschont. Neben dem ein oder anderen kleinen Regenschauer in der Nacht ist die große Regenfront das gesamte Wochenende knapp an uns vorbei gezogen. Wahrscheinlich war das die gesammelte positive Energie auf dem Boden, die die Regenwolken förmlich vertrieben hat.

En weer hadden we een schaamteloos geluk met het weer. Bijna het hele weekend hebben we het drooggehouden. Alleen donderdag hebben we een bui gehad en verder wat spatjes. Het grote regenfront wat over Midlaren zou trekken is vlakbij langs getrokken. Waarschijnlijk lag dat aan de positieve energie van beneden die ervoor gezorgd heeft dat de grote regenwolken hun pad aangepast hebben.

Plezier is wat jij ervan maakt!

Om het centrum zo droog mogelijk te krijgen hebben we besloten om er een soort kinderboerderij van te maken. Om dat voor elkaar te krijgen hebben de beide quad rijders, Olli en Jörg, 700 kg stro van een nabij wonende boer gehaald en naar het veld getransporteerd. Het verdelen van dit stro was natuurlijk erg leuk! Gooien met stro, stro-engelen maken, worstelen… Al met al was de modder eigenlijk best wel leuk.

Dat was natuurlijk niet het hoogtepunt van het modderige veld: Het coolste aan het modderspel waren jullie natuurlijk! Jullie, de 650 daktentnomaden met de 350 voertuigen, die zelfs van een zompige, moerassige weide nog een groot en gezellig feest maken. Jullie zijn fantastisch! Bedankt voor jullie goede humeur, geduld en flexibiliteit! De plaatselijke laarzenindustrie bedankt jullie voor de handel!

Zuidlaardermeer

Meteen aan een meer kamperen heeft natuurlijk voordelen. Bijvoorbeeld dat het erg uitnodigend is om lekker te gaan zwemmen of watersporten. Een rondje peddelen met de zonsondergang op de achtergrond, of met een waterfiets over het meer trappelen. Ook jezelf wassen in het meer is een goed idee als de douchen te ver weg zijn. Voor koukleumen was het niet zo leuk maar diegenen die gezwommen hebben, hebben bergen plezier gehad! 

Na het badderen in het koude meer kon men daarna genieten van een warme hottub die aan het einde van de lange steiger op een ponton stond. Deze hottub is door Falko kosteloos ter gebruik aangeboden. En Daan, de vriendelijke buurman van Adriaan, heeft zijn ponton hiervoor beschikbaar gesteld. Mocht je zelf eens een hottub willen huren voor een feest dan kan dat overigens hier. Falko: Bedankt voor het meebrengen en installeren van de hottub!

Het grote voederen – meer als traditie

Bij elk DAKTENT EVENT hoort het er inmiddels bij: Het grote voederen!

Gemeenschappelijk eten is iets heel bijzonders. Het is een bijzondere vorm van Gemeenschappelijkheid en met elkaar voelt het dan als een grote familie.

Deze keer was er een barbecueavond en onze goede-doelenactie: het Daktentnomadenmaal. Daarnaast waren er ook weer, zoals elke keer, spontane etensinitiatieven die door Daktentnomaden ontstonden. Echt fantastisch.

De lange Daktentnomadentafel

De dag beginnen met lekkere verse broodjes aan een lange ontbijttafel met veel gezelligheid en Daktentnomaden? Zeker! Met dank aan Dirk is het idee van de lange tafel ontstaan. Elke ochtend om 9 uur was er een gemeenschappelijk ontbijt bij het kampvuur. 

Wie das funktioniert? Jeder bringt einfach das mit, was er/sie essen mag, einen Stuhl und einen Tisch wer hat, teilt mit anderen Dachzeltnomaden, was er/sie teilen mag und jeder nimmt sich das, was von anderen Dachzetlnomaden zum Teilen dasteht. Bei der langen DZN Tafel sind schon die besten Köstlichkeiten aus dem Garten oder der heimischen Region auf dem Tisch gelandet, das sollte sich Keiner entgehen lassen!

Hoe dat werkt? Iedereen neemt dat mee wat hij graag eet, een stoel en een tafel voor die dat heeft en iedereen deelt wat hij/zei wil delen met de anderen. Iedereen mag pakken wat de anderen hebben neergezet om te delen. Op de tafel stonden vaak lekkernijen uit eigen tuin of van wildpluk. Dat kan niemand laten staan!

BBQ Avond

Voor het eerst was er bij een DAKTENT EVENT een gemeenschappelijke BBQ. Het vlees en de salade kon men van tevoren kopen en met een ticket afhalen bij de foodstand. Meer dan 150 BBQ-pakketten zijn er over de toonbank gegaan. Dat was waanzinnig!

Dat betekent dus ook dat er meer dan 150 Daktentnomaden gezellig aan de zelfgebouwde barbecue zaten. Dat was nog niet eerder gebeurd maar was prachtig om te zien. Veel goedgehumeurde mensen samen aan het vuur of aan de barbecue. Daar ging ons hart sneller van kloppen. De Daktentnomaden zijn echt een gezellige groep!

Vuurschalen met grilrand

Naast de „Langste barbecue ter wereld“ á la Adriaan waren er ook nog grote vuurschalen van Christian waar je eten op kon klaarmaken. Deze vuurschalen, die ook bij het DAKTENT FESTIVAL aanwezig waren, heeft hij kosteloos ter beschikking gesteld. Heel erg bedankt daarvoor, die dingen zijn super! Als je interesse hebt in zo’n gril-vuurschaal dan kun je hier klikken.

Op deze vuurschalen kun je alles klaarmaken. Van een klassieke worst tot een spiegelei. Door het vuur wat er binnenin brandt is het niet alleen maar een barbecue, het is ook een gezellig kampvuur. Daarnaast krijg je ook lekker warme voeten door de stralingswarmte. Erg fijn deze dingen

Het traditionele Daktentnomaden maal

Zaterdagavond hebben we het traditionele Daktentnomadenmaal gevierd. De keuze was reuze. In totaal hebben de Daktentnomaden bijna 300 porties eten klaargemaakt aan het vuur. Fantastisch! Vooral, omdat als je bedenkt dat bijna alle DZN koks dat hobbymatig doen en dus voor hun plezier en dat van de andere Daktentnomaden.

Deze keer waren er bij het Daktentnomadenmaal de volgende specialiteiten.

 • Veganistische stamppot van zoete aardappelen en pinda’s van Heti & Chello
 • Kaasfondue van Melanie & Sascha
 • vuurzalm van Lisa 
 • Pulled Pork Burger van Dirk
 • Pfundstopf en geflambeerde vruchten van Holger
 • Chili con Carne van Dennis
 • varkenspens & zuurkool van Simeon
 • Pakora van Sadhna
 • Snert met stoofperen van Adriaan
 • kip Piri Piri van Adriaan

Hartelijk dank aan alle Daktentnomadenkoks. De opbrengsten van het Daktentnomadenmaal gaan voor 100% naar het goede doel! Lekker eten en daarmee wat goeds doen! Aan allen die een etensticket gekocht hebben: Hartelijk dank. Jullie hebben iets goeds gedaan.

Nog meer eten – De Nederlandse foodstand

Wat zou een Daktentnomaden evenement in Nederland zijn zonder typische specialiteiten? Bij het DAKTENT CAMP Speciaal werden er in de foodstand van Adriaan Nederlandse specialiteiten bereid door Adriaan en zijn kok Roelof.

Als je er nog niet genoeg van gehad hebt dan kun je van april tot oktober bij Adriaan en zijn team terecht in Paviljoen Meerzicht voor heerlijke gerechten en de onvergetelijke cheesecake. Paviljoen Meerzicht ligt vlakbij de weide van het DACHZELT CAMP Speciaal. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Zo veel kampvuren waren er nog nooit

Om het centrum met pompen en stro droog te leggen was een geniaal idee. Dat heeft niet alleen de weide bruikbaar gemaakt maar het stro zorgde ook voor een heel gezellig gevoel!

Met de drie grote grilschalen, vier kampvuren, de lange Daktentnomaden grill en nog meer kleinere vuurschalen hebben we vrijdag en zaterdag 11 vuurplaatsen tegelijk aan het branden gehad in het centrum. Hieromheen zaten de Daktentnomaden gezellig te kletsen, aten stokbrood en zongen samen bij gitaarmuziek.

default

Het was niet alleen een prachtig beeld maar ook een heerlijk achtergrondgeluid voor het in slaap vallen. Het zachte gemurmel van kampvuurgesprekken, gezongen liederen uit de verte of de uitschieters van gesprekken en gelach.

Daktentnomaden Clean Up

Ons motto luidt al sinds dag één: “Verlaat je plaats schoner dan je hem gevonden hebt”. Bij het DAKTENT CAMP Speciaal konden we een nieuwe primeur vieren op het gebied van afval: we hebben het eerste officiële Daktentnomaden cleanup gehouden!

Zaterdag zijn we ‘s middags samengekomen bij het kampvuur en zijn, gewapend met grijpers en afvalzakken, in kleine groepen uit elkaar gegaan om de omgeving afvalvrij te maken. Afgezien van de grote bult afval die we gevonden gebben in een uur tijd hebben we ook veel rare dingen gevonden. Wie zet er een mandje vol armaturen in het bos of een campingstoel in het meer?

Hoe die dingen daar ook geëindigd zijn: ze hebben er niks te zoeken. Dit probleem heb je niet alleen aan het Zuidlaardermeer maar overal in de natuur. Als wij het goede voorbeeld geven en anderen dat volgen dan kunnen we een grote bijdrage leveren aan een schonere wereld! Dit begint bij een schone overnachtingsplek. Vertel dit verder. Goed voorbeeld doet goed volgen

Hier mag iedereen kind zijn!

Kinderen vermaken wordt altijd goed ontvangen. En laten we eerlijk zijn. Elk van ons is nog een beetje kind vanbinnen. Laten we daarom samen met de kinderen spelen. En dat is precies wat er gebeurde.

We hebben een tent voor de kinderen opgezet en daar van alles georganiseerd voor de kinderen. Zo was er een reuzenschommel, kinderschminken, Bobbycar-wedstrijd, nestkasten schilderen en nog veel meer. Iedereen bedankt voor het meedoen en het eventjes kind zijn! De kinderen en de volwassenen vonden het heerlijk.

Nestkasten

Een echt bijzondere actie in de kindertent was het bouwen van nestkasten, aangeboden door Michael en Katrin van EiCatcher – kreatives für Vögel.

Wie wilde, kon een nestkastbouwpakket kopen bij de infostand en die onder het vakmansoog van Michael en Katrin in de kindertent in elkaar bouwen. Met een echte accuschroever! Daarna konden de nestkasten nog verfraaid worden met een Dachzeltnomaden stempel en natuurlijk was er verf om ze te schilderen. De kinderen hebben zich hier prima mee vermaakt!

Natuurlijk hadden ook een aantal volwassenen erg veel plezier aan deze activiteiten. De vogels zullen in ieder geval blij zijn met hun nieuwe thuis en de goede-doelen-pot ook. De inkomsten van de nestkasten zijn, na aftrek van de kosten, volledig in deze pot gegaan. Dank aan allen die meededen!

Goede doelen!

Alle DAKTENT EVENTS hebben een groot goede-doelen karakter. Ook bij het DAKTENT CAMP Speciaal hebben we weer een mooie som bij elkaar gehaald.

In totaal hebben we € 7.372,63 aan goede doelengeld bij elkaar gehaald

AuUit de volgende projecten is dit geld bij elkaar gekomen:

 • De inkomsten uit het Daktentnomaden Maal
 • 5 Euro per ticket en 100% van de omzet van de dag gasten
 • De winst van Adriaans Broodjesservice
 • De Nestkastenactie van Michael
 • Een deel van de massageomzet van Lukas
 • De omzet van de goede-doelen-tafel
 • De spontane grote kinderschommel
 • De biertasting
 • De goede-doelenpot

Bij sommige DAKTENT EVENTS zijn er van tevoren al goede doelen gevonden waar het geld heen gaat. Bij het DAKTENT CAMP Speciaal hebben zes Daktentnomaden een voorstel gedaan voor een goed doel. Samen is er besloten om de totale som voor deze projecten te delen in gelijke delen.

De volgende zes projecten mogen zich verheugen op ruim € 1.000.

 • Running for Kids
 • Vrienden van Nieuw-Laarhof
 • Dierentuin Olpe
 • Kinderhospisch Balthasar
 • Hond zoekt jou
 • Muziek voor Karakul

In totaal hebben we in 2019 al € 66,895 aan goede doelen-geld bij elkaar gehaald! Fantastisch! Meer informatie over de goede doelenacties vindt je hier:

TEAM

Last but not least: Zonder jullie waren DAKTENT EVENTS niet mogelijk. Een bijzonder groot en hartelijk dank aan jullie! Naast Adriaan, die de complete organisatie op locatie van tevoren heeft gedaan en de gesprekken met de gemeente heeft gedaan zijn er vele toffe mensen die hebben geholpen!

Van de kassa tot de infostand, via de koks van het nomadenmaal en de quadrijders, aanhanger en trekkerrijders, EHBO’ers, WC-mensen en weidepompers, Opbouwers en afbouwers, teamverzorging en kampvuurhouthakkers. Iedereen heeft hard en gezellig met elkaar gewerkt. Het was prachtig om te zien en heerlijk om een deel van te zijn.

Zonder jullie was dit evenement letterlijk in het water gevallen. Bedankt voor jullie helpende handen, goede humeur, goede ideeen, uitrusting en know how. En bedankt dat jullie zijn wie jullie zijn! Jullie zijn fantastisch!

We hebben al zin in de volgende  DAKTENT MEETUPS in Bremen en Nordhessen en het DAKTENT NIEUWJAARSCAMP!

[block id=”31672″ title=”Events”]

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

WordPress Cookie Hinweis von Real Cookie Banner